Yhteystiedot

Lisää yhteystietosi tähän klikkaamalla salamaikonia, joka ilmestyy tuodessasi hiiren tämän tekstin päälle

Päivitykset 2008


 31.12.2008

Uudenvuodenaattoa olen viettänyt navakassa nuhassa kotona. Göstan kanssa yritin vähän treenata sivusuuntia talon edessä aukiolla, mutta se oli niin ärsyttävän vetelä tekemisissään, että lopetin suosiolla session lyhyeen ja tein sen sijaan pari lyhyttä ykkösmarkkeerausta. Niitä noutaessa sen tassu liikkui ripeämmin.

Demi-sisko on harjoitellut jäljestämistä. Sain Åsalta vieressä olevan kuvan  - Demi ja jäljen päästä löytynyt aarre!!

Hauskaa Uutta Vuotta!! 

demi_ja_kani.jpg

Demi-tyttö ja kani Kuva: Åsa Granström 


30.12.2008

 Onnea 1-vuotiaille Vesipennuille!!

Tänään on siis vuosi kulunut siitä, kun Vesipennut näkivät päivänvalon! Oikein huvittaa muistella vuoden takaista - tässä huoneessa oli silloin eri meininki!=) Nyt vain peräkammarinpoika Gösta makoilee tuossa jaloissa ja punoo selvästi juonia. Suunnittelisiko Samulin taistelu-ukkojen varastamista...?;)

Jouluviikon vietimme koko perheen voimin Torniossa. Ehdin treenata kiharoita muutamaan otteeseen, mutta enimmäkseen vain lenkkeilimme ja söimme hyvin. Kiharat olivat kotiin tullessa reissusta tosi poikki. Viikko sukulaisten rapsuteltavana on kovin rankkaa!

Tästä sitä startattiin vuosi sitten - Onnea 1-vuotiaille!!


19.12.2008

Maa möllöttää taas pienen valkean jakson jälkeen  paljaana, joka lenkiltä tullessa on suihkutettavana kasa todella likaisia koiria ja lisäksi on vielä niin  pimeää, ettei näe treenatakaan. Tämä etelän talvi...grrr!! Onneksi sunnuntaina kelkka kääntyy hiljalleen kohti valoa ja päivät alkavat taas pidentyä. Tuntuu ihan oikeasti siltä, että kiharat ovat mukavasti päässeet repsahtamaan, kun treenaamaan ei viikoilla ehdi. Onneksi tänään alkaa Joululoma ja toiveissa on, että kaiken muut härdellin ohella ehdin puuhailla koirienkin kanssa.

Koiralauman elämä on muuten mallillaan. Kukka on taas valeraskaskauden jälkeen oma virkku itsensä ja hinkuu mukaan jopa juoksulenkeille. Ilona on päättänyt pudottaa kaiken karvansa ja on jostain syystä sitä mieltä, että eteisen kaappi on se paras nukkumapaikka ja paras paikka varistella karvat! Ja kun se avaa kaapin, pääsee Gösta käsiksi emännän kenkiin. Muutama niistä on saanut uudenlaista muotoilua nuoren herran käsittelyssä. Emäntä ei kuitenkaan kiitellyt aloittelevaa muotoilijaa...;)

Ihanaa Joulunaikaa!!


 14.12.2008

Koirajuttuihin on ehditty tänäkin viikonloppuna. Eilinen päivä vierähti Messarissa Voittaja -08 näyttelyssä. Mukana minulla oli omista koirista Olga ja lisäksi kaksi Vesipentua, Vesililja (Selja) ja Vetehinen (Väinö) oli ilmoitettu junioriluokkaan. Kävimme Väinön kanssa kehässä ja vaikka esiintymisessä vielä on "vähän" hiomista saimme EH:n. Sisko Selja sen sijaan miellytti tuomaria, tuloksena Jun ERI/3. Olgan kanssa tulos kekkereistä oli kohtuullisen laiha, EH valioluokasta.

Olin aikeissa mennä Messariin tänäänkin Samulin kanssa afgaaneja ja papukaijoja katsomaan, mutta päätin aamulla jäädä kotiin. Koirat arvostivat taatusti päätöstäni, kun pääsivät kunnon lenkeille ja vielä ehdittiin treenatakin!=)

Myös kotisivujen päivitykselle jäi aikaa. Sain Millalta ja Leenalta kuvia koulutuspäiviltämme. Niitä voit katsella täältä. 


08.12.2008

Viikonloppu hurahti Göstan kanssa puuhaillessa. Lauantaina en olisi kyllä millään jaksanut lähteä Tampereen ryhmänäyttelyyn - pitkä juoksulenkki tuntui paremmalta idealta. Otin sitten itseäni niskasta kiinni ja kävimme kehässä pyörähtämässä. Gösta sai Leila Kärkkäältä EH:n ja kivat arvostelut. Se esiintyi aivan mukavasti, tosin hyvin flattimaisesti!

Eilen hyvin varhain aamulla Pirjo ja Simo hyppäsivät kyytiimme ja starttasimme kohti Ruovettä ja Kukkasen Vesipentueen ensimmäisiä  koulutuspäiviä.  Paikalle tuli vielä neljä muutakin pentua ohjaajineen sekä muutama isäntä. Mukana olivat Vepu, Kaarna, Simo, Selja, Voitto ja Gösta ohjaajineen.

Kouluttajaksi olimme saaneet miehen, joka ei noutajaharrastajille esittelyjä kaipaa "kansikuvapoika" Esa Valkosen:). Esa kertoi aluksi meille näkemyksiään nuoren koiran kouluttamisesta ja sen jälkeen lähdimme läheiselle pellolle treenaamaan ja saamaan henkilökohtaista palautetta toiminnastamme koiran kanssa. Teimme ykkösiä, luoksetuloja, motivoituja ohjauksia, lähihaun alkeita ja myös yhden pitkän muistiharjoituksen. Nuoret kiharat jaksoivat päivän hienosti, jokunen jopa paransi suorituksiaan iltaa kohden. Yhden ohjaajan edistyminen päivä aikana oli peräti ällistyttävää..;)

Koulutuspäivä oli hyvin onnistunut. Esa paneutui jokaisen ohjaajan tekemiseen ollen yhtäaikaa vaativa, pikkutarkka ja ystävällinen - palaute tuli suoraan, mutta kannustavasti. Sain itsekin monta hyvää vinkkiä tulevaan tekemiseen koirieni kanssa. Miten sitä tuleekin niin sokeaksi omille maneereilleen...? Hienoa oli tietenkin myös näin kasvattajan näkökulmasta nähdä paikalla monta innokasta kasvattiaan ohjaajineen. Pentujen tekeminen pellolla sai minut tuntemaan, että iso urakka alkuvuodesta kannatti - penneleistä on kasvamassa vallan toimivia noutajia!

Päivän lopuksi keräännyimme vielä majapaikkaan takkatulen loimuun lyömään päivää pakettiin. Esa antoi meille kaikille kotiläksyjä ja toivotti onnea tuleviin koitoksiin. Minun sydäntäni lämmitti erityisesti se, että kouluttajamme mielestä pentueessa on kokonaisuutena potentiaalia; vauhtia, työhalua ja nöyryyttä. Vaikka siinä olisi ripaus kohteliaisuutta, niin silti se on labradori-ihmisen suusta ihan kiva kommentti!;)

Koska paikalla oli myös muutama paparazzi, niin toivon mukaan pääsen laittamaan lähipäivinä tänne sivuille muutaman kuvankin ensimmäisestä koulutuspäivästä. Oli kyllä niin kivaa, että tämä ei jääne viimeiseksi vastaavaksi tilaisuudeksi! 

Kukkasen koulutuspäivillä  Kuva: Leena Soivio


 01.12.2008

Koirilla on ollut totaalinen treenitauko, kun me pakenimme etelän sateita Maken kanssa pitkäksi viikonlopuksi Saariselän talveen hiihtämään. Pitkin hampain jätimme lumiset maisemat ja palasimme Nurmijärvelle, tosin koiria ja lapsia ehti jo tulla ikävä, kuten aina!=)

Tänään siistin ruokottomia kiharoita ja tein Göstan kanssa sisällä vähän tokoa (ahkeran Åsan esimerkkiä noudattaen!). Aika paljon meillä on työmaata, jos meinaamme jossain vaiheessa kesällä kisoihinkin mennä... Pitää nyt yrittää ryhdistäytyä ja opettaa Göstalle asioita pienissä paloissa eteisessä, kun ulkona on pimeää ja vain sataa ja sataa.

Jos tämä marraskuun loppu meni ilman koirahommia, niin ensi viikonloppuna on sitten puuhaa senkin edestä. Lauantaina pitäisi ajella Göstan kanssa näyttelyyn ja sunnuntaina meillä on Kukkasen ensimmäinen koulutuspäivä! Pitänee ehtiä tehdä Göstan kanssa jotakin noutohommiakin viikolla, että kehtaa lähteä koulutukseen!;) Tuntuu, että viimeaikoina lenkit ovat kiharoiden kanssa olleet yhtä haistelua ja rusakon papanoiden syöntiä... 


22.11.2008

Vihdoinkin lauantai, jolloin ei sada vettä ja tuule niin, että tukka lepattaa! Vaikka eilen olivat työpaikan pikkujoulut, niin lauantain vakiotreeneistä ei luistettu. Tänään teimme Löwelle ja Olgalle markkeerauksia; pitkiä ykkösiä ja linjakakkosia. Lopuksi koirat saivat viilettää  pitkiä, motivoituja linjoja.

Olgalla oli hyvä päivä, se keskittyi hienosti, markkeerasi hyvin ja työ oli tehokasta ja vauhdikasta. Passityökin oli moitteetonta. Tällaisina päivinä sitä muistaa, kuinka mukavaa koiran kanssa harrastaminen ja yhdessä tekeminen on!=) 

Viereisessä kuvassa treenikaverit Löwe ja Olga, keskellään Wellu-herra.

lowe_22_11_2008.jpg

Löwe, Wellu ja Olga 22.11.2008


15.11.2008

Tänään ajelin Somerolle flattien syystreffeille Göstan kanssa. Paikalla oli kaksi muutakin Vesipentua, Voitto ja Kaarna. Kaarna teki hommia taippariryhmässä ja Voitto oli Göstan kanssa Kati Kallion vetämässä WT-porukassa. Lähdin reissuun sillä asenteella, että katson, kuinka hyvin Gösta kykenee suorittamaan tehtäviä ja tekemään oppimiaan asioita vieraassa paikassa, vieraiden koirien ympäröimänä.

Kati oli suunnitellut koulutukset tosi hienosti! Teimme pellon keskellä olevaan saarekkeen laitaan ensin ykkösmarkkeerauksia, eri etäisyyksiltä ja eri suunnista. Näin paikasta muodostui ns. muistipaikka koirille. Sitten teimme samaan paikkaan linjoja ja lähihakua. Sain erityisesti lähihakuun uusia ideoita, joita täytyy heti kokeilla kotonakin.

Treeniryhmämme oli todella mukava, viisi hiljaista toimivaa flattia ja kaksi kiharaa. Voitto ja Gösta tekivät iloksemme töitä sillä tasolla kun kotonakin - vieras paikka ja vieraat koirat eivät nuoria herroja haitanneet. Gösta oli kyllä passiaikoina vähän rasittava puuhailija, mutta sen sille vielä sallin. Kunhan tekee tehtävät keskittyneesti ja vauhdilla. Seuraaminen on myös opetettava ennen kevättä ja varmat paikallaolot. Erityisesti ohjauksiin Gösta ottaa ennakkoa, jos en ole tarkkana. Voitto oli passissa veljeään rauhallisempi ja teki tehtävät hienossa yhteistyössä emäntänsä kanssa. Myönnettävä on, että tunsin kasvattajan ylpeyttä katsellessani Voiton suoritusta  kakkosmarkkeerauksissa - niin tosissaan ja silti niin kuuliainen. Kun pysyisi tuollaisena!=) Kaarnan treenejä en valitettavasti nähnyt, mutta Anu vaikutti aamupäivän treenien jälkeen tyytyväiseltä puuhakkaan kiharaneidin edesottamuksiin!

Samalla kun me rämmimme Someron savisilla pelloilla Selja (Vesililja) ja Onni (Vesisota) kävivät Jaalassa koiranäyttelyssä. Molemmat saivat Raija Tammelinilta EH:n ja hyvät arvostelut. Hieno juttu! 

Kukkasen Vesinouto ja ensilumi Kuva: Liisamaija Kukkonen


08.11.2008

Ihanaa kun on taas viikonloppu, tosin sateinen sellainen. Eiliseen ja tähän päivään on sisältynyt paljon koiramaista ohjelmaa. Eilen töiden jälkeen veljekset Simo ja Gösta treenasivat lähihakua ja ohjauksia. Illalla sitten ajelin Kukan kasvattajan, Arjan, ylläri-60-wee-juhliin. Oli tosi mukavat kekkerit ja paikalla paljon tuttuja afgaani- ja vinttikoiraihmisiä. Lahjapakettien avaamista rakastava sankaritar sai runsaasti hyvin paketoituja lahjoja sekä lentoliput lähes Timbuktuun!;) Onnea Arja!

Tänään kävimme aamulla Olgan ja Löwen kanssa harjoittelemassa samalla teemalla kuin edellisenä viikonloppuna. Nyt vaikeutimme hommia siten, että lähihakualueella oli vähemmän palloja ja ohjausten häiriömarkkeerauksia tehostimme damipyssyllä. Kyllä huomasi, että laukausten myötä koiriin tuli ihan eri säpinää! Treenien jälkeen Katriina ajeli meille Väinön kanssa. Trimmasin nuoren herran ja harjoittelimme vähän näyttelyjuoksemistakin.

Kotirintamalla Kukkalla on "pennut" hukassa. Se vaikersi eilen sohvalla kovaan ääneen kohtaloaan ja haki sitten kadoksissa olevien lapsosten korvikkeeksi vierelleen pehmolelun ja minun kenkäni. Ja jos sitä erehtyi vähääkään säälittelemään, nousi ääni heti falsettiin. Onneksi tänään on ollut rauha maassa!

Sain Sannalta pari kivaa kuvaa Riihimäen kiharatreffeiltä. Vieressä Selja (Vesililja) liikkeessä ja Kaarnan otos löytyy Vesipentujen sivulta. Myös Demistä on siellä uusi kuva.

Kukkasen Vesililja 25.10.2008 Kuva: Sanna Sierilä


25.10.2008

 Viime viikonlopun WT-sessio oli siinä määrin innostava, että hankin itselleni ihan erillisen pillin lähihakua varten. Nyt eivät ainakaan mene pillikäskyt koirilla sekaisin. Uuden pillin myötä olen myös ruvennut opettamaan lähihakua Olgalle ihan alkeista ja erikseen ja siinä samalla Göstalle. Kyllä Hauhon koetta seuratessa tuli harvinaisen selväksi, että jos meinaa oikeasti WT-karkeloissa saada tuloksia, on lähihakukin opetettava perusteellisesti. Pelkkä suurpiirteinen haku suppeammalla alueella ei riitä.

Göstan kanssa ensimmäinen lähihakuharjoitus onnistui hyvin. Tein lähetykset hakualueelle ihan lähietäisyydeltä ja se pysyikin tällä pienellä alueella ja etsi innolla tennispalloja samalla kun pillitin lähihakukäskyä. Edes Wellu-tollerin läsnäolo ei häirinnyt sen työntekoa, tosin passivuorolla se meinasi muutamaan kertaan rynnätä mukaan Wellun työmaalle. Pitää nyt jatkaa harjoituksia ja saada toistoja. Olisihan se hienoa ensi keväänä mennä kokeisiin koirien kanssa, jotka oikeasti osaavat lähihaun!=)

Tänään meillä oli kiharahallituksen kokouksen jälkeen kiharatreffit Riihimäellä. Ohjelmassa oli näyttelytottumusharjoittelua ja toko-tuokio. Olgan lapsista paikalla olivat Selja (Vesililja), Olle (Vesikiitäjä) ja Kaarna (Vesipisara). Olipas mukava nähdä pentuja, tai nuori kiharoitahan ne jo taitavat olla!


19.10.2008

Metsästysnoutajien WT-viikonloppu ja koe on takana. Tuloksena hyviä koulutuksia ja paljon treeni-intoa talven varalle, hauskaa seuraa ja tänään ekalla rastilla "nollattu" WT-koe!

Ajelin Hauholle lauantai-aamuna. Kämppikseni Sari ja Voitto (Vettenvaltias) olivat saapuneet paikalle jo edellisenä iltana. Voitosta on tullut aivan hurmaava pieni kiharapoika!=) Vietimme pitkän päivän pellolla treenaten. Koirakot oli jaettu neljään ryhmään joka kiersi eri kouluttajien rasteilla saamassa näkemyksiä ja treeni-ideoita tulevaisuuden varalle. Teimme avo-ryhmässä muistipaikkaharjoituksia, lähihakua, taakselähetyksiä häiriölaukauksella, kahdeksan koiran walk-uppia, linjamarkkeerauksia ja pitkiä ykkösiä. Ainakin itselle tuli selväksi, että on vain jatkettava systemaattista harjoittelua pitäen mielessä suoraviivaisuus kaikessa tekemisessä.

Olga suoriutui (kun ensin saatiin ns. löysät pois) treeneistä aika mukavasti. Jostain syystä iltapäivän motivoidut linjat se teki väsyneesti, varsinkin palautusvauhti oli tavattoman huono. Onneksi rivistö walk-up ja lopuksi tehdyt linja-kakkoset sujuivat taas olgamaiseen tyyliin. Se missä olemme edistyneet on linja, seuraaminen ja paikallapysyminen. Ne menivät hyvin - ei yhtään karkaamista edes walk-upissa.  Ensi keväänä voinen siis kokeissa tehdä muukin kuin kytätä kuinka kiharani pysyy paikalla -  kyllähän se tuntuu pysyvän!=) Ja on hiljainen ja rauhallinen! Kehityskohteetkin on helppo listata - lähihaku ja pillikuuliaisuus. Myös ohjattavuutta täytyy ruveta kehittämään talven aikana.

Treenien jälkeen oli vuorossa väsyneiden jäsenten lepuuttaminen kuumavesialtaassa, herkullinen iltapala ja lopulta karaoke, joka ei noussut tasoltaan kovin korkeaksi. Naisten antaumuksella esittämä "Aikuinen nainen" unohtuu toivottavasti pikaisesti kuulijoiden mielestä...;)

 Tänään oli sitten vuorossa WT-koe. Harvinaista kyllä, en jännittänyt koetta lainkaan! Päätin lähteä katsomaan miten menee ja seurata Olgan jaksamista -edellisen päivän treenien vaikutus sen toimintaan oli iso kysymysmerkki. Eka tehtävä koituikin heti kohtaloksemme. Rasti alkoi melko pitkällä seuraamisella (joka meni tosi hyvin!)  kohti pellon laitaa. Seuraamisen aikana tuli laukaus ohjaukselle ja laukaus & markkeerausheitto. Koiran tuli hakea sokkolinja ensin ja vasta sitten markkeeraus. Kulma näiden välillä oli meidän tasoon nähden vaarallisen pieni ja arvasin tehtävän olen vaikea. Noh, olihan se. Olga otti hyvin katseen ohjaukseen, mutta kääntyi käskyn saatuaan välittömästi väärään suuntaan, paineli  kuin hirvi markkeeraukselle ja toi sen minulle. Sillä ei ollut aikomustakaan kuunnella mitään ohjeita minun suunnaltani. Hyvä markkeeraus joo, mutta tehtävä nollille. Koska näin heikko kuuliaisuus ei ole Olgalle ominaista päätin jättää suosiolla muut päivän tehtävät tekemättä. Katselin koetta jonkin aikaa ja ajelin sitten kotiin hyvillä mielin. Päätimme Eva kanssa, että tämä ei jää tähän. Treenejä jatketaan uudella innolla!=)


05.10.2008

SNJ:n päänäyttely oli tänään Hyvinkäällä. Gösta ja sisarukset täyttivät juuri vaadittavat 9kk ja kolme niistä (Gösta, Simo ja Selja) osallistui ekaan viralliseen näyttelyyn. Göstan kanssa meillä meni kivasti - ERI ja sijoitus 2/8 junioriluokassa ja lopulta varaSERT, Simo sai EH:n ja Selja narttujen puolella ERI:n. Kokonaisuutena mukava startti pentueen näyttelyuralle!=)


28.09.2008

Vaihteeksi viikonloppu ilman minkäänlaista koiraharrastusrientoa! Olga onkin potenut juoksuaan ja ollut tärppipäivien pyörteissä. Se lähti kuitenkin Maken kanssa sorsajahtiin jokasunnuntaiselle iltalennolle läheisen maanomistajan plutrikkoon.

Jännää muuten, että Gösta ei ole noteerannut äitinsä juoksua juuri mitenkään, kun se kuukausi sitten yritti kovasti Kukan ja Ilonan juoksujen aikana päästä kosijaehdokkaaksi numero yksi. Noh, sai tädeiltä sen verran kipakasti käsilaukulla päähän, että homma jäi hyvän yrityksen asteelle!=) Toivottavasti loppujuoksukin sujuu näin mukavasti.

Koirien viikonloppuun on kuulunut paljon lenkkeilyä ja Gösta on sen lisäksi vielä pelannut kovasti sählyä. Olen myös ruvennut hiljalleen opettamaan sille eteenmenoa. Jospa sen hitaalla aikataululla saisi kevääseen mennessä treenattua koekuntoon. Aikaahan ainakin on!=) 


24.09.2008

Sain Marika Simeliukselta ihania kuvia Hattulan taippareista viime viikonlopulta. Vein ne Göstan sivulle ja ne voi katsella myös täältä.

Kaunis kiitos, Marika!!=) 

simotaippareissa.jpg


21.09.2008

Aika koiramainen viikonloppu - eilen koko päivä Hattulan taipumuskokeita duunaamassa ja  tänään Kennelliiton kurssilla!

Hattulan taippareissa starttasi 10 kiharaa, joista peräti 5 Olgan 8kk ikäistä pentua! Vesipennut osoittautuivat vallan eteviksi noutajanaluksi - kaikki suorittivat vesi- ja hakutyön hyväksytysti ja pääsivät jäljelle. Vepun (Vesiputous) itseluottamus ei riittänyt tällä kertaa jäljellä loppuun saakka mutta Olle (Vesikiitäjä), Selja (Vesililja), Simo (Vesipeto) ja meidän Gösta saivat päivän lopuksi noutaa ylituomari Risto Heikkoselta kunniakirjat hyväksytyn taipumuskokeen suorittamisesta! Pakko sanoa, että olen tosi ylpeä taitavista kasvateistani ja omistajistaan!=) Nyt jo 5 penneliä on läpäissyt taipumuskokeen ja Vepullakin se oli lähellä.

Kun oli kovasti kiinni järjestelytouhuissa ei omaa starttia ehtinyt kamalasti miettiä. Jännittihän se silti mennä ekaa kertaa pennun kanssa starttiviivalle ja nähdä, kuinka se tilanteeseen suhtautuu. Gösta reagoi olemalla samanlainen kuin normaalisti, tai rehellisesti sanoen se oli riistan ylösotoissa hiffannut, että kaikki muukin riista kuin se, mikä haisee meidän pakasteelle on ihan noudettavaa kamaa...;) Meillä ei siis ollut taippareissa millään osa-alueella hankaluuksia, kaikki meni aikalailla nappiin.

Göstan yleisvaikutelmassa sanotaan näin: "Hyvässä yhteistyössä ohjaajansa kanssa työskentelevä koira, joka selvittää kaikki päivän tehtävät helposti. Hyvä metsästyskoiran alku."

Loppuun on kerrottava, että taatusti ensimmäistä kertaa koiraurallani minun ohjaustyyliäni sanottiin miellyttäväksi. Ja vielä monen todistajan läsnäollessa. Olisinpa silti saanut nauhalle, että voisin kotona vielä tarkistaa kuulleeni oikein....=) 


14.09.2008

Muokkasin pentujen oman sivun uuteen uskoon. Sen voit katsella täältä. Tarkoitus on vielä tehdä jokaiselle oma kuvasivu. Vieressä kuva Demi-neidistä (Vallisneria) syksyisissä tunnelmissa kovin mietteliään näköisenä!

Tänään meillä on tarkoitus tehdä veljeksille hakuruutu variksilla ja vielä kani-jälkikin. Saapas nähdä kuinka homma sujuu!

Lopuksi vielä onnittelut Lammin perheelle eilisen johdosta, Voiton taipumisen lisäksi Rölli-poika kunnostautui ja nomeili Alavuden kokeessa AVO1-tuloksen. Loistavaa!! 


13.09.2008

Olen juuri keittänyt pullakahvit ensimmäisen taipuneen kasvattini kunniaksi!=) Paljon onnea Sari ja Voitto NOU1-tuloksesta! Tällä kertaa kanikin tuli kauniisti käteen ohjaajalle.


08.09.2008

Ensimmäinen Vesipennuista, Voitto eli Vettenvaltias, kävi eilen noutajien taipumuskokeessa. Vesityö ja hakuruutu sujuivat pennulta mallikkaasti, mutta jälki osoittautui tällä kertaa kompastuskiveksi - löytynyt kani ei palautunut emännälle saakka. 


07.09.2008

Gösta kävi iltasella pikaisesti uomalla Löwen kaverina muistelemassa lokin noutamista vedestä. Ammuimme myös damipyssyllä, että saataisiin tilanteeseen vähän oikeata tuntua. Kivasti lokit sieltä saatiin talteen, ote tosi tuppaa olemaan siivestä. Kokeilimme noutaa lokin myös maalta linjana. Gösta kiirehti tuumailuhetken jälkeen esittelemään meille lokkia järjettömän polleana, niska ja rinta rottingilla. Ja otekin oli syvä ja hyvä.

Kun me värkkäämme pakastelinnuilla, jotkut pääsevät tositoimiin! Vieressä kuva Taavista (Vesihiisi), joka on juuri palauttanut isännälleen Pekalle ensimmäisen lämpimän riistansa. 


06.09.2008

Tänään päätin kokeilla miten Gösta selviytyy varisten hakemisesta synkässä "noitametsässä". Minulla on pakkasessa kokonaista 3 vaakkua, joten tein ihan motivoidun hakuruudun ts. veimme Göstan kanssa linnut yhdessä metsään. Sijoitin riistat siten, että ne olivat vähän eri puolilla lähetysalueesta ja minulta näkymättömissä. Päätin, että vain odotan ja katson mitä tapahtuu - rupeaako niitä siivekkäitä tulemaan metsästä vai jäävätkö sinne. Gösta-herra ampaisi innolla matkaan, mutta viipyi aikalaisen kauan reissussa ennen kuin saapui näköpiiriin varis suussa. Liekö arponut, että otanko vai en! Kaksi muuta lintua tulivat sitten emännälle reippaasti käteen. Hyvä homma! 


24.08.2008

Ensin urheilu-uutiset. Siiri loikki siis eilen pituutta ikäluokkansa (T15) SM-kisoissa.  Viimevuotinen pronssimitali huononi nyt pykälällä - Siiri oli 4:s ennätyksellään 523cm. Ihan terävintä potkua neiti ei kisaan löytänyt, mutta aika tyytyväinen tyttö poistui kentältä pitkän kisan jälkeen.

Koirat pääsivät tänään pitkästä aikaa vesinoutohommiin. Teimme vähän lokkinoutoja ja kokeilimme ns. yliuittoja pennuille (heitto vastarannalta). Tässä osalla veljeksistä vielä on selvästi treenauksen tarvetta. Olga päätti lopuksi näyttää pojille, että "mutsi" on sentään vielä vähän etevämpi ja teki pari tosi hienoa vesiohjausta. Ihana tyttö!=)


 23.08.2008

Tämän kesän 14- ja 15-vuotiaiden yleisurheilun SM-kisat starttasivat eilen Keravalla. Siirillä oli ohjelmassa 200m aitajuoksu sarjassa T15, joka ei oikein ole kulkenut tänä kesänä viimevuotiseen malliin. Nyt sitten kulki, Siiri oli alkuerien toiseksi nopein ennätyksellään 29,39s ja nappasi tasaisessa finaalissa pronssia tuloksella 29,25s. Tänään on vuorossa toinen laji, pituushyppy. Vieressä kuva Siiristä kokeilemassa lähtötelineitä alkuerissä. 


17.08.2008

Vihdoin meidän kuiva kausi koepuolella katkesi Tampereen TOKO-kokeessa! Olgalla on nyt eka  koulutustunnus plakkarissa, TK1. Kolmas ALO1-tuloksemme tuli hyvän suorituksen päätteeksi ennätyspisteillämme 193. Samalla voitimme alokasluokan, sijoitus siis 1/7. Kylläpä tuntui mukavalle ajella kotiinpäin niin onnistuneen suorituksen jälkeen!=) Olga oli tosi reipas ja teki hommat innokkaasti. Muut pisteet olivat kymppejä, kolme ysiä tulivat taluttimetta seuraamisesta, seisomisesta seuraamisen yhteydessä ja kokonaisvaikutuksesta. Nyt sitten AVO-luokan liikkeitä harjoittelemaan!

Tämän päivän koiraohjelmassa on vielä pikkupoikien varishakuruutu. Jännä nähdä, kuinka se sujuu veljeksiltä. 


09.08.2008

Tänään ajoimme aamulla WT-kokeeseen Hollolaan Olgan kanssa. Oli kyllä aamulla kiusaus jäädä sohvalle katsomaan Olympialaisia....=) Koetta tuomaroivat Raimo Huhtiniemi ja Pekka Uusimäki. Avoimessa luokassa starttasi kaikkiaan 8 koirakkoa ja voittajassa 4. Tämä porukka muodosti rasteilla yhden ryhmän, 20 alo-koiraa toisen. Taas kerran, valitettavasti, Olga oli ainut kihara. Kaikki rastit rämmimme läpi, pari tyylikkäästi, pari sitten vähän heikommin.

1.rasti: pitkä ykkösmarkkeeraus pellon laidalta metsänpuolelle pitkään heinään. Olga teki tosi hienon suorituksen. Ja nopean, mutta silti tuomari toivoi sille lisää vauhtia. Muuten kehui suoritusta. Pisteet 17/20

2 rasti: lähihaku pieneen korkeaan heinäsaarekkeeseen, jonka takana leikattua peltoa ja ympärillä puskaa ja metsä toisella laidalla. Alueella 3 damia, joista 2 piti löytää. Tämä tehtävä lähti pieleen jo alussa, kun ymmärsin lähetysvaiheessa hakualueen olevan kauempana ja Olga ehti alueen yli, ennen kun selvyys varsinaisesta hakualueesta tuli. Tehtävä oli tämän jälkeen aika työläs, sillä alue oli pieni ja koiran piti tosissaan etsiä nenä maassa löytääkseen damit. Olga löysi sieltä lopulta sen 2 damia, mutta pysyi alueella liian suurpiirteisesti. Huono kuuliaisuus verotti pisteitä, joita saimme 7/20. Tämä rasti tuotti useille koirille kovasti vaikeuksia. Jostain syystä dameja oli vaikea löytää heinikon kätköistä. Mutta nähtiin toki jokunen nappisuorituskin!

3. rasti: tässä tuli seinä vastaan, eli "mission impossible" - pitkä (n.70m?) vesiohjaus, jossa koira piti uittaa kaislikon läpi avoveteen ja siitä kääntää oikealla rantakaislikkoon. Tehtävä oli meille mahdoton, sillä en ole harjoitellut avoimen luokan vesiohjauksia. Sain Olgan jotenkin uimaan kaislikon läpi, mutta eihän se raukka tajunnut, miksi pitäisi jatkaa matkaa ulapalle. Olga jäi uimaan kaislikon ulkoreunaan ja kutsuin sen pois. Tässä tuloksena 0/20. Pari koiraa porskutti linjan kuin junat, suurimman osan lopputulos oli sama kun meillä, pyöreä nolla.

4. rasti: pitkä ykkösmarkkeeraus kahden pellon rajalle, metsän eteen ja sen jälkeen linja samaan paikkaan. Olga markkeerasi vähän pitkäksi, mutta annoin sen itse ratkaista tehtävän, jonka se tekikin. Linjan Olga suoritti tosi hienosti ja nopeasti. Pisteitä 15/20.

Yhteispisteet 39/80. Tulos AVO0

Hassua kyllä, vaikka luulisi tämän nollaputken syövän naista, niin ei edes harmita. En olettanut törmääväni pitkiin NOME-B vesilinjoihin WT-kokeessa, joten se tehtävä oli heti tuhoon tuomittu. Muuten Olga oli mukava, vauhdikas oma itsensä, teki sen mitä osaa. Lähihakua meinaan nyt vähän hioa ihan perusteista aloittaen. Luulen saavani sen kuntoon vielä jossain vaiheessa. Näillä näkymin tähän kauteen mahtuu vielä ainakin yksi WT-startti, on se vaan niin kiva (vaikkakin aika ärsyttävä!) laji!=)


 03.08.2008

Sain Sierilän Sannalta taas muutaman ihanan kuvan, tällä kertaa Kiharaleiriltä. Niinpä innostuin vaihtamaan kuvia etusivulle pitkästä aikaa! Gösta kuviin vein myös kaksi otosta.

Tämä viikonloppu meni lasten urheilun merkeissä. Tein kuitenkin tänään lenkin yhteydessä pienessä tihkusateessa Göstalle ja Olgalle hakuharjoituksen, joka Olgalle oli ns. lähihakua. Olga teki hommat nätisti ja otti jopa ohjausta. Göstalla oli tänään ajoittain intoa enemmän kuin järkeä! Se paineli hakuun tuli persuuksissa, löysi ekan damin nopeasti, törmäsi tullessa toiseen damiin ja ryhtyi arpomaan: palautanko valkoisen vai keltaisen, keltaisen vai valkoisen... Samaa vaihtamishalua oli muidenkin damien kanssa. Niinpä muutin suunnitelmaa, kävelin kotiin, vein 3 damia aukealle talon eteen ja lähetin hakemaan niitä. Ja kielsin vaihtamasta. Niinpä Gösta kiikutti ne minulle "one-by-one". Jos tässä taippareihin mielii on tähän orastavaan vaihtamisvimmaan kiinnitettävä lähiviikkoina huomiota!


26.07.2008

Olemme muutaman päivän miettineet, mistä saisimme käsiin veneen, josta voisimme heittää pennuille lokkia. Venettä emme löytäneet, mutta Make lainasi naapurilta kanootin ja lähti meille treeneihin lokinheittäjäksi melkoisen kiikkerällä menopelillä. Jännitystä oli siis luvassa - noutavatko pennut, pysyykö kanootti pystyssä, näemmekö eskimokäännöksiä ja kuka kastuu eniten, pennut vai Make?;)

Treeni sujui helteisessä alkuillassa mukavissa merkeissä. Vein pentujen sivuille muutamia kuvia harjoituksista. Olgakin pääsi hakemaan lokkia muutamaan otteeseen. Vieressä kesäinen kuva Olgasta palauttamassa lokkia ja kanoottimiehestä. 


15.07.2008

Päivä lepoa ja taas riitti virtaa treenaamiseen! Kävimme vetäisemässä extempore pienet yhteisharkat, mukana Gösta, Vepu, Olle ja Simo. Ohjelmassa oli vesinoutoja, hakua vuorotellen ja lopuksi muistitehtävä variksella. Pakko nyt myöntää, että tuoreena kasvattajana tunsin kyllä aikamoista ylpeyttä ja iloa katsellessani pentujen tekemistä. Niissä on vauhtia, kuuliaisuutta ja keskittymiskykyä. Kun nämä ominaisuudet vain säilyisivät vaikka aikuisuus koittaa ja pikkupojat tajuavat olevansa miehiä. Toivottavasti silloinkin työhalu menee kaiken muun edelle!

Kotona tekaisin Olgalle vähän riistasiedätystä. Vein variksen pusikkoon Olgan näkemättä ja lähetin sen linjalle. Palautuksen aikana heitin damin vastakkaiseen suuntaan. Kun varis oli kädessä Olga sain heti palkaksi noutaa damin. En tiedä toimiiko tämä omimiseen, mutta koettaa nyt aina kannattaa!

Kiharaleirihuumassa olen unohtanut raportoida TOKO-kokeestamme SNJ:n kesäleirillä. Starttasimme Piritta Pärssisen tuomaroimassa kokeessa, alokasluokassa. Toiveena oli saada se koulutustunnuksesta puuttuva ykkönen. Homma meni kuitenkin persiilleen jo paikallaolossa, kun Olga yhtyi kahden muun paikalta karanneet koiran hillumiseen. Täytynee tehdä jokunen paikallaolo häirittynä ennen seuraavaa koetta, että moinen ei pääse toistumaan. Muuten Olga teki liikkeet innokkaasti. Pisteet jäivät siitä huolimatta alhaiseksi, sillä mestaruuskokeen hengen mukaisesti tuomari rokotti armottomasti minun toiminnastani, tahattomista kaksoiskäskyistä jne. Tuloksena 127 pistettä ja  ALO3. 


14.07.2008

 Kiharaleiri 2008 on nyt vietetty ja kotona on 4 väsynyttä koiraa ja täysin puhki oleva emäntä. Neljä toimeliasta päivää Piikkiössä hauskassa seurassa ja vähillä yöunilla koettelevat todella ihmisen turnauskestävyyttä!

Leiri alkoi torstaina taippareilla ja leiripaikalla pidettiin illalla perinteinen kiihdytyskisa. Pakko on nyt uskoa, että Olga on kiharanaaraiden "JohannaManninen" täällä Suomessa - se otti jo kolmannen mestaruutensa putkeen. Ensi vuonna meidät kuulemma suljetaan kisasta!=) Pentujen  nopein oli Olle-poika. Ehkäpä kiharaurosten "MarkusPöyhönen" eli Aki saa siitä ensi vuonna todellisen haastajan?

Perjantaina olivat vuorossa luennot ja koulutukset, joihin osallistuimme Olgan ja Göstan kanssa. Pikku-Kukkasista koulutuksissa olivat mukana myös Pirjo&Simo, Anu&Kaarna ja Erja&Olle. Perjantai päättyi yhteiseen illanviettoon teltassa. Teltta leirikentällä oli kyllä Tiinalta loistoidea - se kokosi ihmiset luontevasti yhteen ja tarjosi paikan missä istua iltaa pikkutunneille saakka.

Lauantai-päivä vietettiin leiriWT-kokeen merkeissä. Sarjoja oli kaksi; noviisit (korkeintaan taipparitulos) ja nomeilijat (koetulos). Osallistuin molempien kiharoiden kanssa kisaan ja mukana olivat myös Olle, Kaarna ja Selja ohjaajineen. Gösta teki mukavat suoritukset rasteilla ja pääsi Tuomas Illukan tuomaroimaan kolmen koiran "Grande Finaleen". Finaalissa markkeeraus sujui kivasti, mutta ohjaustehtävästä Göstalla ei ollut mitään käsitystä!=) Sijoituimme kisassa toiselle sijalle, Japen ja Tytin väliin!

Olgan kisa nomeilijoissa meni alusta lähtien hienosti. Valeraskausoireet taitavat olla takana, sillä neiti teki aika nappisuoritukset kahdella rastilla. Haussa se olisi kyllä voinut käyttää nenää paremmin ja löytää useampia dameja.  Suoritukset veivät meidät myös finaaliin ja lopulta koko kokeen voittoon. Tiukan vastuksen finaalissa tarjosivat Leena ja Pinja - voitto ratkesi yhteen daminpudotukseen.

Sunnuntaina oli vuorossa kiharaerikoisnäyttely. Jamie Hubbardin (Australia) kehään oli ilmoitettu ennätysmäisesti 23 pentua ja 70 aikuista kiharaa! Kukkasen-pentuja oli näyttelyssä 9 kappaletta ja kun Ollekin oli paikalla turistina peräti 10 Vesipentua pyöri Piikkiön nurmella!=) Vieressä kaksi kuvaa näyttelytunnelmista. Toisessa kehään valmistautuvat Gösta, Simo (Vesipeto), Onni (Vesisota), Vepu (Vesiputous) ja Väinö (Vetehinen), toisessa Voitto (Vettenvaltias) miettii, että voisi Sarilla olla paremmatkin namit!;) Göstasta vein yhden näyttelyotoksen Göstan kuviin.

Pennuista parhaiten tällä kertaa miellyttivät tuomarin silmää Katriinan silmäterä Väinö (Vetehinen), joka sijoittui toiseksi 5-7kk urospennuissa ja Gösta (sijoitus 4:s). Narttupennuissa Selja (Vesililja) voitti 5-7kk narttupennut ja Demi (Vallisneria) oli toinen. Kaarna (Vesipisara) ontui liikkeessä takajalkaansa ja sitä ei voitu arvostella. Onneksi Kaarnan jalka on kuulemma tänään ollut jo terve. Näin tuoreena kasvattajana oli ihanaa nähdä niin monta hyvinhoidettua kasvattia yhtäaikaa koolla. Hienoja koteja olen niille löytänyt. Kaunis kiitos kaikille!

Näyttelypäivän lopuksi oli Olga-mamman vuoro päästä kehään. Kasvattaja-Tiinan taitavissa käsissä Olga nousi näyttelyn kolmanneksi kauneimmaksi nartuksi (PN3) ja oli mukana Caballuksen voittoisassa kasvattajaryhmässä. Näyttelyn BIS oli ihana, 10-vuotias Caballus Kingfisher, joka oli hollannista saakka saapunut kisaamaan viimeiseen näyttelyynsä syntymämaahansa. Aika hieno tapa jäädä eläkkeelle!=) Onnea Hannie ja Andy! 


08.07.2008

Onpa ihana olla taas kotona, vaikka mukavaa oli reissussakin! Kävimme kesälomakierroksella pohjoisessa, ajoimme ensin Jämsänkosken pika- ja aitajuoksukarnevaaleille ja jatkoimme siitä Simoon ja Tornioon. Koko perhe oli mukana reissussa, joten taas nähtiin lähtöpäivänä Jussintiellä "Volvoontunkeutumisennätys"!=) Jotenkin tuntuu, että taukopaikoillakin meidän poppoo on kuin jokin nähtävyys - ihmiset jäävät toljottamaan autosta purkautuvaa koira- ja lapsilaumaa. Kummaa porukkaa...;)

Jos jotakin pohjoisenlomalla hyödynsin koirien kanssa niin hyviä harjoitusmaastoja. Olga ja Gösta saivat tehdä Jämsänkoskella paljon vesinoutoja kauniissa järvimaisemissa. Ja Simossa kävin tekemässä niille hakua läheisellä hakkuuaukealla. Olgan kanssa osallistuin myös Länsi-Pohjan Noutajakoirayhdistyksen NOME-treeneihin, sillä halusin päästä puuttumaan sen vaihtamisongelmaan. Harjoitus oli onnistunut, sillä Olga pentele tosiaan teki hyvän yrityksen vaihtaa markkeerauslokki toiseen. Mutta treenitilanteessa pääsin puuttumaan asiaan. Olga sain myös ensimmäistä kertaa elämässään tehdä tuttavuutta korpin kanssa.

Kun treenit menivät ihan ok uskaltauduin Tornion NOME-kokeeseen sunnuntaina. Tuomarina toimi oikein miellyttävällä tyylillä herra Haataja ja koe oli selkeä metsästyskoe kohtuu vaativassa maastossa. Olgalla ei ollut mitään ongelmia selvittää koetehtäviä; pitkä kakkosmarkkeeraus lokeilla, ohjaus kanille ja haku olivat sille helppoja. Se teki työtä vauhdilla, käytti hyvin nenää ja kuunteli minua kivasti. Mutta se riistankäsittely. Huoh. Olgasta riista on niin ihanaa, että kaikissa palautuksissa oli nähtävissä joko lievää/ihan totaalista kaartelua tai sitten voimakasta hidastelua minun lähellä. Sain käteen useimmat riistat, mutta kylläpä niistä luopuminen oli kiharatytölle vaikeaa. Viimeiset askeleet tultiin niska kyyryssä, korvat luimussa ja silmät pälyillen. Koe sujui kuitenkin aika mukavasti hakualueen neljännelle lokille asti. Sitä palauttaessa maan kautta Olga päätti, että tämä pannaan jemmaan pahan päivän varalle. Kun koiraa ei kuulunut menimme tuomarin kanssa katsomaan tilannetta. Polulla vastaan tuli Olga, jolla ei omasta mielestään ollut ikinä mitään lintua ollutkaan! Lokki löytyi sitten onneksi kuitenkin ehjänä läheiseltä mättäältä ja sen viereen oli kuonolla suunniteltu kuopanalkua. Se siitä. Tuomari totesi, että tosi harmi, mutta nämä kiharat ovat aika persoonia ja nyt ette pääse jäljelle!

On tämäkin, nyt kun minulla on koira, joka on koulutettu luokkaa vastaavalle tasolle, se on ryhtynyt omimaan riistoja. Eipä tähän muuta ratkaisua ole, kun harjoitella enemmän riistalla siten, että se tulee Olgalle tavanomaisemmaksi ja samalla minun on tehtävä sille selväksi, että riista tuodaan käteen ihan samalla tyylillä kuin damit - suoraviivaisesti ilman kaarteluja ja temppuja. 


23.06.2008

Pian se alkaa - kesäloma 2008! Vieressä aiheeseen hyvin sopiva kuva Onni-pojan juhannuksenvietosta. Ja mitäpä sitä noutajanomistajat silloinkaan parempaa tekemistä keksivät kun harjoitella kiharalapsen kanssa vesinoutoja!;)

Gösta kävi myös Juhannuksen jälkeen puntarilla ja mitattavana. Tulos 28kg ja 58cm. Ja ikää vajaat 6kk 


21.06.2008

Kun Juhannus vietetään kotosalla on aikaa huoltaa koirat ja ottaa niistä yksityiskuvat pihanurmella. Vieressä kuva Kukasta Juhannuspesun jälkeen. Tyttö on nyt kivassa turkissa, harmi kun en ole ilmoittanut sitä mihinkään näyttelyyn. Juoksu ei ole alkanut, joten turkki pysynee päällä vielä hetken aikaa. Mutta ihailen neitiä kotosalla!=)

Olgasta, Göstasta ja Ilonasta on myös nähtävissä otokset niiden kuvissa. Ja Kukasta toinen poseeraukuva sen kuvissa.

Kuvien oton jälkeen pakkasin Göstan autoon ja ajelin treenaamaan velipoikien kanssa. Paikalla tällä kertaa Göstan lisäksi Olle ja Vepu. Alkuriehunnan ja hillunnan jälkeen teimme pikkumiehille vesinoutoja, jonka jälkeen oli vuorossa hakutyötä vuorotellen. Hienosti kiharapojat osasivat keskittyä työtekoon hakualueella ja palautuksetkin sujuivat mukavasti.

Haun jälkeen vedin variksella 25 metrin jäljen  pennuille. Jokainen jäljesti varikselle, Vepu tarkasti, Olle suurpiirteisesti ja Gösta siltä väliltä. Jokainen myös toi variksen emännälle, Gösta tosin kehotuksen jälkeen. Mutta hyvä niinkin! Treenin jälkeen kotiin Juhannuspäiväaterialle ajeli väsynyt kiharapentu ja hyvin tyytyväinen emäntä. Vieressä pakollinen yhteispotretti veljeksistä. Taitavia penneleitä ovat!=) 


15.06.2008

Tämän viikonlopun koiraharrastus menee kastiin paskat reissut mutta tulipa tehtyä. Lauantaina ajoimme Forssaan näyttelyyn kokeilemaan, josko tuomari pitäisi Olgaa Cacibin arvoisena. Vierestä vietiin - tuloksena PN2 ja Vaca. Eli ei uutta inttiä Nurmijärvelle.

Tänään oli vuorossa tämän kauden eka NOME-startti Vihdissä Harri Sivénin tuomaroimana. Vaikka Olga osaa ne asiat, mitkä tässä luokassa vaaditaan ja olen harjoitellut ongelmana olleita riistan käteenpalautuksia saaden ne kotona sujumaan ihan mukavasti, niin koetilanne laukauksineen paljasti raadollisesti, että koira kuumetessaan toimii toisin. Kokeen alku useilla laukauksilla - ensin laukaus ja lyhyt maamarkkeeraus, sitten laukaus ja vesiohjaus ja seuraavaksi kaksi laukausta ja kakkosmarkkeeraus kuumensi Olgaa liikaa. Maamarkkeeraus oli ripeä, mutta jo tässä riista jäi metrinpäähän minusta. Huoh. Sitten jouduin komentamaan tiukasti rantaan siirtymisosuudessa, kun Olga meinasi lähteä ihan itsenäisesti rantaan, ilman ohjaajaa. Vesiohjaus sujui yllättävän kivasti, sillä matka oli melko pitkä ja suoraan avoveteen. Toisella lähetyksellä sorsa talteen. Sitten ammuttiin kaksoismarkkeeraus - eka lokki veteen ja toinen aika lähelle kaislikkoon maalle. Olga paineli maalokille ensin, otti sen suuhun ja siinä samassa huomasi, että vedessä on myös lokki. Riista tippui ja jouduin kovin sanoin estämään sen vaihtoaikeet. Tästä seurauksena Olga otti lokin suuhunsa turhan kovasti ja tuomari totesi sen palautuksen jälkeen vahingoittuneeksi. Näin Olgan eka riistan särkeminen oli tosiasia!

Ja mitähän tästä opimme. Ainakin sen, että kun koiralla on spontaanit palautukset ja luovutukset tällaisia ongelmia ei ole. Minun on nyt tehtävä lisää töitä luovutusten kanssa ja puututtava tuohon vaihtamisvimmaan, joka näemmä NOME-kokeissa nostaa edelleen kovasti päätään. Kysyin tuomarilta, että laitanko kantturan eläkkeelle vai sulatanko riistaa? Hän käski sulattaa riistaa!Tuomarin sana lienee laki!;) 


08.06.2008

Gösta ja Olle kävivät viikonlopun päätteeksi tekemässä vesinoutoja niille uudesta rannasta. Pojat ovat nyt täysillä sisäistäneet uimisen ihanuuden ja niiden veteenmenoja ei oikein hymyilemättä voi katsella - vauhtia rannalta, hyppy ja mahapläts!=) Hienoja vesinoutoja tekivät, se on kyllä pakko sanoa. Lopuksi veimme kymmenisen damia osittain metsään, muutama veteen ja lähetimme koiria vuorotellen noutoihin. Pikku-pojat tyhjensivät vuorotellen maa-alueen ja palautukset olivat hyviä. Erityisesti Göstan palautuksista olin ilahtunut, sillä pientä kurmuilua on ollut ilmassa muutamaan otteeseen näissä merkeissä. Olgalle jäi lopuksi tehtäväksi hakea ne "vaikeat" ja hyvin se hoksasi mennä myös vesialueelle etsimään. Kiva treeni!

Vein Göstan kuviin kaksi otosta tämän päivän treeneistä. Yksi kuva koko porukasta vieressä, ovat juuri juosseet rantaan ja äiti selvästi ohjeistaa poikia ja näyttää mallia, kuinka tilanteessa toimitaan! 


02.06.2008

Gösta kävi tänään tekemässä pikaisesti kesän toiset kunnolliset uimatreenit. Pari ensimmäistä heittoa se haki pärskien pystyasennossa, mutta pian jutun juoni löytyi ja kiharapoika ui tyylipuhtaasti sekä damille mennessä että sitä palauttaessa. Olle-veljen suoritukset olivat hupaisaa katsottavaa. Se ui kauniisti damille, mutta dami suussa pentu nousi ihan pystyyn. Näytti silti, kun se ei olisi halunnut kastella damia ollenkaan paluumatkalla. Sen tyyli oli niin hauska, että harmitti, kun ei ollut kamera mukana!=) Tosin muutaman noudon jäljen hupailu oli ohi ja Ollekin ryhtyi uimaan tylsän tehokkaasti myös palauttaessa.

Lopuksi 5-kuisen Göstan stragiset mitat; 55cm ja 25,4kg. Ei siitä varmaan Gunden kokoista tule, ehkä hyvä niin, mahtuupa pienempään tilaan!=) 


31.5.2008

Päättäjäispäivä ja helle - kesä on tosiaan alkanut! Kävimme Maken kanssa pyörähtämässä muutaman päivän Italiassa, Bolognassa ja Firenzessä. Pakollisen kulttuuriannin lisäksi juoksentelimme tuntitolkulla viiniviljelmien läpi mutkittelevilla pikkuteillä ja teimme empiiristä tutkimusta paikkakunnan (Bolognan) koirakannasta, joka on tosi runsas. Koirien tehtävänä siellä on toimia pihavahteina. Juoksureittimme varrella lähes jokaisen talon pihasta meitä kannusti kuuluvasti koiranhaukku. Ja mitä suurempi talo sitä isommat koirat! Onneksi pihat oli tukevasti aidattu!=)

Tänään meillä on vierailijoita. Vieressä kuva,  veljeksistä, jotka eilen täyttivät 5 kk, ja Santusta. Gösta on kasvattanut kovasti jalkoja ja taitaa lähestyä ns. hämähäkkivaihetta kasvussaan. Pitäisi nyt ryhdistäytyä ja mitata ja punnita se. Vaan nyt en ehdi, sillä sain myöhäiseksi synttärilahjaksi pinkin Jopon, jota on nyt lähdettävä koeajamaan!=) 


21.05.2008

Kävimme iltasella tekemässä Olgalle muutaman vesinoudon läheisellä rännillä ryyditettynä maalinjoilla, jotka piti hakea ennen kuin pääsi veteen. Yllättävän kivasti Olga hommista selvisi. Teimme myös lyhyttä  vesiohjausta häiriön kera (toinen dami avoveteen). Mukavasti meni tämänkin. Olga varmasti muistaa treenipaikan viime kesältä, niin varmoin ottein se tehtävistä selvisi. Palautukset olivat hyviä, vain luovutuksissa on edelleen turhaa sählinkiä ja hätäisyyttä. Niitä pitää nyt hioa kuntoon. 

Tänään näin myös viime viikonloppuisen TOKO-kokeemme kaikki tulokset. Sijoituksemme oli 6/34. Tyytyväinen täytyy olla. 


18.05.2008

Juoksun jälkeen oli taas aika laittaa lappu rintaan ja lähteä kokeeseen. Starttasimme Dobermannien järjestämässä TOKO-kokeessa Vantaalla, alokasluokassa. Koe oli kivalla tavalla erilainen, sillä suuresta koiramäärästä johtuen (40 alo-koiraa) liikkeet tehtiin kahdessa kehässä eri tuomareilla. Ensimmäinen tuomari (Harri Laisi) arvosteli luoksepäästävyyden, paikallamakuun, taluttimessa seuraamisen ja liikkeestä maahanmenon. Tommi Varis arvosteli loput liikkeet. Kokonaisvaikutus oli tuomarien keskiarvo.

Olga oli minusta hieman vetkulampi kuin viime kokeessa, mutta pallolla ennen kehään menoa leikittämällä sain sen aivan kelvolliseen vetoon. Selvästi eiliset pentutreffit ja muu tavallista isompi aktiviteetti näkyi minusta sen vireessä. Mutta kivasti meillä silti meni, pisteitä tuli seuraavasti:

Luoksepäästävyys: 10

Paikallaan makaaminen: 10

Seuraaminen kytkettynä: 8,5

Seuraaminen taluttimetta: 7,5

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä: 9

Luoksetulo: 8,5

Seisominen seuraamisen yhteydessä: 9,5

Estehyppy: 10

Kokonaisvaikutelma: 9

Yhteispisteet: 178,5 ALO1 palkinto.

Olga on kyllä reilu, ihana koekaveri!=) 


17.5.2008

Tänään minulla oli ilo nähdä kerralla 8 Olgan lasta pentutreffeillä. Jestas ne olivat kasvaneet - Kaarna-tyttöä ja Onni-poikaahan olin nähnyt viimeksi luovutusikäisinä, joten kovin olivat eri näköisiä nyt! Mitään kummempaa koulutusta emme pitäneet, mutta pennuilla oli mahdollisuus tutustua varikseen, lokkiin, kestokaniin ja noutaa pentudami rantavedestä. Jokainen pentu kantoi varista suussaan ylpeänä. Muutama piti sitä niin mahtavana aarteena, että olisi mieluusti kiikuttanut sen vähän sivummalle jemmaan. Myös lokki ja kani kelpasivat kiharalapsille. Taitavia naperoita!=)

Riistaan tutustumisen jälkeen keskustelimme trimmaamisesta ja saksimme pentusia, joista muutama oli jo "vähän" siistimisen tarpeessa...;) Kaikille pennuille näyttää olevan tulossa hyvät turkit. Olga oli myös mukana ja pääsi sekin muistelemaan variksen palauttamista emännälle käteen, sekä tekemään muutaman vesinoudon. Pentuihin Mutsi suhtautui nyreästi. Se oli selvästi sitä mieltä, että kotiin ei ole nassikoilla takaisin tulemista, kun on kerran maailmalle  lähdetty!=)

Mukana Kukkasen Kokoontumisajoissa olivat: Vepu, Onni, Kaarna, Olle, Väinö, Selja, Simo ja meidän Gösta. Kiitos kaikille - hienosti hoidettuja pentuja oli suuri ilo nähdä! 


 11.05.2008

Lämpö on hellinyt eteläistä Suomea, nurmikko rehottaa ja koirat ovat viettäneet pihalla koko viikonlopun. Vieressä kuva harvahampaisesta Gösta-pojasta ja Olga-äidistä Äitienpäiväaamuna takapihalla. Gösta kasvaa mahdottomalla vauhdilla, välillä ei enää erota kumpi on äiti ja kumpi poika kun nopeasti vilkaisee. Vaikka onhan tuo pentu vielä melkoinen konkelo äitinsä rinnalla!

Tällä viikolla Kukka ja Gösta ovat löytäneet toisensa ns. uudelleen pentuajan jälkeen. Kaksikko on leikkinyt pihalla antaumuksella - huvittavaa miten niin aristokraattinen otus kuin Kukka osaa olla niin äärettömän leikkisä!=)

Olgan juoksu on nyt ohi ja treenaamisten kanssa pitäisi taas ryhdistäytyä. Mutta tänään nautimme lämmöstä ja pihalla telmimisestä. Hyvää Äitienpäivää!! 


06.05.2008

Kiharakerhon eka oma TOKO-koe järjestettiin viime viikonloppuna tuossa läheisellä urheilukentällä. Minusta tapahtuma oli varsin onnistunut ja kaikki sujui jouhevasti. Hyvä me! Olgan juoksusta johtuen olin vain järjestelyissä mukana ja hyvä niin. Sen verran kiirettä piteli peräkärryn kanssa edestakaisin kaahatessa, että tuskinpa starttaamisesta olisi tullut yhtään mitään! Erja ja Maija sen sijaan kävivät järjestelyjen lomassa koirineen tokoilemassa. Aika sissejä!=)

Lämpimät ilmat ovat saaneet Vesipentueen uimasille. "Raportit maakunnista" kertovat jo useiden pentujen uineen innokkaasti vaihtelevalla tyylillä. Vieressä kuva Kaarnatytöstä vesinoutoa tekemässä. Göstakin kävi (kuultuaan veljien uimareissuista) Vantaanjoessa uimassa. Siitä vain pulahti veteen törmältä Olgan perässä. Rohkea tai hullunrohkea....=) 


20.04.2008

Ei ehditty paljon TOKO-kokeen jälkeen hengähtää, sillä tänään oli vuorossa UMN ja Sileäkarvaisten noutajien järjestämä WT-koe. Starttasimme ekaa kertaa avoimessa luokassa ja mietin kyllä lähtemisen järkevyyttä Odottelin aamuksi pelastavaa sadetta, jolloin olisin voinut jäädä kotiin hyvällä tekosyyllä... No, aamulla paistoi aurinko, joten Olga autoon ja menox! Koepaikka oli oikein ihana peltoalue ja naama taisi kärähtää päivän aikana. On se WT-koe kyllä pitkä. Onneksi Olgasta on kehkeytynyt vallan maltillinen odottelija, se ottaa lunkisti väliajat ja syttyy suorituksiin kun niiden aika on.

Tuomareina toimivat ystävälliset herrasmiehet Harri Sivén ja tanskalainen Christian Söndergaard. Pisteitä saimme rasteilta seuraavasti:

Rasti 1: Ykkösmarkkeeraus. Olga teki nopean suorituksen. Pisteitä pudotti kun onnistuin rähmimään damin kanssa luovutusvaiheessa. Pisteet 15/20.

Rasti 2:  Rastin aloitti seuraaminen suorituspaikalle. Tästä saimme kiitosta. Sitten kaksoismarkkeeraus. Olga oli passissa nätisti ja haki ekan nopeasti, toisen pienen mutkan kautta. Vähän sorruin turhaan pillitykseen. Pisteet 16/20.

Rasti 3: Ykkösmarkkeeraus alamäkeen, jota ei haettu vaan koira lähetettiin linjalle reilun 90 asteen kulmassa. Tässä oli vaikeaa. Linja oli meille aika pitkä, mutta kovalla remuamisella ja pillittämisellä sain damin lopulta talteen. Markkeeraus haettiin perään ja sen Olga muisti hyvin. Pisteet 6/20.

Rasti 4: Lähihaku pusikoiden keskelle alamäkeen, jossa 3 damia ja kaikki piti hakea. Kun koira oli alueella, sitä ei saanut ohjeistaa. Kun meni alueen ulkopuolelle se piti heti saada takaisin alueelle. Tjaah, voi arvata, että kiharan pitäminen jollakin alueella on aika haastavaa...;) Mutta kun on sitkeä ja hyvät keuhkot, niin onnistui se lopulta ja 3 damia kotona. Pisteet 10/20.

Kokonaistulos 47 pistettä ja AVO3!  Sijoituksemme oli lopulta kolmas (taisi olla 11 AVO-koiraa), kun päivän ylivoimaisesti paras koira harmillisesti missasi finaalin markkeerausdamin ja jäi nollille. Suureksi ällistyksekseni Olga oli myös toimitsijoiden AVO-luokan valinta! Ehkäpä vauhdikas marginaalirodun edustaja tarttui heidän silmiinsä?!=) Ja olihan kokeessa toinenkin vauhtikihara, äiti-Ronja, joka tällä kertaa etsi alueelta vain riistaa ja juoksi sujuvasti damien yli.

Koe oli taas hieno kokemus. Nyt tiedän mitä tulee treenata, jotta paremmille tuloksille on asiaa. Pillikuuliaisuus ja ohjaukset eivät vielä ole meillä sillä tasolla, mitä ylemmissä luokissa tarvitaan. Mutta ei kun harjoittelemaan! 


19.04.2008

Tänään oli sitten vuorossa Olgan uran toinen TOKO-koe. Ilma suosi tällä kertaa, oli kuivaa ja lämmintä. Olga meinasi laiskistua ja käytin sen ojassa kahlaamassa ennen omaa suoritusvuoroa paikallaolon jälkeen.

Olga teki kehässä kelpo suorituksen ja tuomari Marita Packalén antoi meille pisteitä seuraavasti:

Luoksepäästävyys: 10

Paikallaan makaaminen: 10

Seuraaminen kytkettynä: 9

Seuraaminen taluttimetta: 8

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä: 9

Luoksetulo: 9,5

Seisominen seuraamisen yhteydessä: 10

Estehyppy: 10

Kokonaisvaikutelma: 9

Yhteispisteet: 185,5 ALO1 palkinto ja KP!=)

Myös tutut ja sukulaiset jyräsivät kokeessa. Santun tulos reilu ALO-ykkönen (muistaakseni 189,5p) , Ronja EVL3 ja Löwe-tolleri taisi voittaa koko aloluokan. 


18.4.2008

Kun näin Åsan sivulla videon noutavasta pikku-Demistä, niin intoonnuimme Santerin kanssa videoimaan Göstan noudon. Ja jatkoksi kuvasimme Olgan tokoilua, tarkemmin sanoen maahanmenoharjoitusta, joka onnistui...no jaa, katsokaa itse!;) Video 


15.04.2008

Sain vihdoin aikaiseksi ottaa Göstasta seisomakuvan Siirin avustuksella. Kylläpä oli hankalaa! Pentu viuhtoi makupalan perään niin innoissaan, että koko hommasta ei meinannut tulla mitään. Ja jäkitti, jos seisotin leuan alta. Lopulta saimme sen olemaan hetken paikallaan - otos vieressä. 


13.04.2008

Gösta 15vkoa kävi viheliäisen sadepäivän kunniaksi puntarilla. Lukema 17,5kg. Pikkukihara teki tänään ensimmäisen muutamaa kilometriä pidemmän autoilureissun oksentamatta -ehkäpä se tästä vielä alkaa sujumaan! Olga on onnistunut saamaan kuononsa turvoksiin ja näyttää staffilta. Niinpä täksi päiväksi suunnitellut noutoharjoitukset jätettiin suosiolla väliin. Kävimme sen sijaan Erjan kanssa tekemässä komealle Iiro-kiharalle vähän harjoitusta sille oudoissa maastoissa. Vähän varmuutta ja rohkeutta lisää koiralle ja emännälle, niin siitä se lähtee!=) 


12.04.2008

Tänään kävimme Erjan kanssa tekemässä TOKO-treenit siten, että kahlasimme koeliikkeet läpi koirinemme. Hain tutultani vielä esteenkin lainaksi. Oli jännä huomata, kuinka Olga muisti hyppyliikkeen koko talven tauon jälkeen ja oli siitä vielä tosi innostunut. Se on jäänyt kiharatytön mieleen positiivisena asiana. Kiva juttu! Muut liikkeet sujuivat vaihtelevasti. Eniten tökki liikkeestä maahanmeno, joka on kokoajan ollut Olgalle jotenkin hankala asia. Pitänee hioa sitä lähipäivinä. Muuten viikonlopun aloitus on sujunut leppoisasti - koirat ovat olleet pihalla haravointiapuna tai lähinnä kai henkisenä tukena!=) 


06.04.2008

Innostuin aamulenkin jälkeen ottamaan rapajaloista muutaman kuvan. Yksi otos koko porukasta vieressä. Vein kaksi muuta kuvaa Göstasta ja Kukasta Göstan kuviin.

Ensimmäinen Vesipentu on jo ehtynyt käydä haistelemassa näyttelykehien ilmapiiriä epävirallisissa merkeissä. Leena ja Selja (Vesililja) osallistuivat paikallisen noutajakoirayhdistyksen Match Showhun. Tuomarit eivät voineet vastustaa pikkukiharan charmia ja Selja pokkasi lopulta näyttelyn BIS4-palkinnot mukaansa. Onnittelut pienelle kiharaneidille ja omistajalleen!=)

Alkuillasta ajelin Olgan ja Göstan kanssa Tuusulaan tokoa harjoittelemaan. Gösta kunnostautui oksentamalla perälunkkaan sekä meno- että paluumatkalla. Kiva siivo...

Mukana treeneissä olivat Santtu ja Erja sekä Pirjo ja pikku-Simo (Vesipeto). Gösta ja Simo opettelivat vähän sivulletuloja ja maahanmenoja namin avustuksella. Teimme myös pari vauhtiluoksetuloa. Tai no vauhdikkaita ne olivat lähinnä Simolla, joka juoksi Pirjon luo korvat lepattaen. Göstan mielestä taas emännän luo ehtii verkkaisemmallakin tempolla!=) Olga ja Santtu tekivät paikallaolon, seuraamisia, liikkeestä seisomista ja luoksetulon. Huomasin, että meillä Olgan kanssa on vielä pientä fiilaamista useammallakin osa-alueella ennen kevään toko-kokeita. Lopuksi tein Olgalle vielä läheisellä pellolla motivoituja ohjauksia keskellä peltoa törröttävään puskaan eri suunnilta. Aluksi kiharatyttö oli jotenkin ruosteessa, mutta tulihan sieltä hyviäkin suorituksia ja pillin kuuntelu oli kiitettävän nopeaa. 


05.04.2008

Varsin koleassa kevätsäässä pidimme lyhyet treenit, mukana tällä kertaa Olga ja Ronja-äiti. Olga näytti lyhyessä, vielä kiharattomassa turkissaan, melkoisen rujolta ilmestykseltä kuvankauniin äitinsä rinnalla.=) Teimme lähihakutreenin, joka sujui mukavasti. Lähetimme koirat vuorotellen hakuun - toinen lähti kun toinen oli palauttamassa. Olga otti ristiinlähetyksissä vähän häiriötä palauttavasta Ronjasta alkumetreillä, mutta paineli sitten tomerasti matkaan. Lopuksi teimme Olgalle pari kakkosmarkkeerausta. Ne sujuivat hienosti. 


01.04.2008

Kevät on tullut Nurmijärvelle, päivällä oli 14 astetta lämmintä - ihanaa!! Sitkeinä sisseinä treenasimme taas Erjan ja Santun kanssa. Teimme kaksi erillistä lähihakualuetta ja lähettelimme koiria niille "ristiin" siten, että kun toinen palautti toinen lähti eri alueelle. Taas palauttajaa ei homma häirinnyt, mutta pari kertaa lähetettävä vaati lisäkannustusta. Ihan kivasti kumminkin sujui. Lopuksi treenasimme taas ohjauksia häiriöheitolla linjan yli. Olgalla oli hankaluuksia aluksi, se ei millään meinannut jättää heittodamia rauhaan. Mutta toisella kerralla meni jo hyväksyttävästi.

Myös Olle-poika kävi kylässä. Vieressä kuva 13-viikkoisesta Ollesta syömässä kinkkua kädestä! 


31.03.2008

Sain taas otoksia maailmalle lähteneistä pikku-Kukkasista. Viereisessä kuvassa 12-viikkoinen Vesisota eli Onni (keltanauhainen poika). Valkoinen leukamerkki erottuu vieläkin hienosti!=) 


30.03.2008

Tänään palasimme Erjan, Santun ja Olgan kanssa viikontakaisiin linjaharjoituksiin ryyditettynä häiriöheitoilla. Teimme aluksi motivoituna pelkkää pitkää linjaa (100-200m) ja sitten lyhyempiä eteenmenoja häiriöheitolla linjan yli. Olga jätti nyt tosi hienosti rauhaan ne damit, jotka lensivät linjan oikealle puolelle. Vasemmalle heitetyt olivat hankalampia, niihin Olga fiksautui ja eteenmenoa joutui hieromaan useita kertoja - liekö se, että ohjaaja on koiran oikealla puolella ikään kuin peittämässä oikealle lentävät vaikuttanut asiaan? Lopuksi otimme vielä eteenmenoja siten, että toinen koira lähetettiin linjalle kun toinen oli palauttamassa. Palauttavalle koiralle tämä  ei ollut hankalaa, lähetettävä sen sijaan aluksi oli vähän hämmentynyt tehtävästä. Mutta ryhtyihän homma lopulta pelittämään! Treenin lopuksi Olga ja Santtu harrastivat kaahaamista pellolla. Emäntien oli tehtävä nopeita väistöliikkeitä, kun kaksi ohjusta syöksyi päin. Kiharat....=)

Gösta-poika ja muut pennut täyttävät tänään 13 vkoa. Gösta kävi puntarilla, tulos 15kg. Vieressä kuva 12-viikkoisesta Wonkusta, Jyväskylän "sinisestä" pojasta. 


29.03.2008

Herra Vetehinen eli Väinö (ruskeanauhainen pentu), joka ei päässyt viikko sitten penturiehujaisiin, käväisi tänään emäntänsä Katriinan kanssa vierailulla. Painelimme heti  läheiselle pellolle lenkille ja veljekset pääsivät möyrimään lumessa. Lenkin jälkeen onnistuimme saamaan kolmikon yhteispotrettiin - kuva vieressä. 

veljekset.jpg


15.03.2008

Huikea finaali on takana ja mestari selvillä. Nyt ei ollut Tornion vuoro. Näyttää siltä, että meän Jumpuran täytyy tehdä noin sadas "kampäkki" jotta saadaan taas mestaruus Tornioon. Pikkuveljen retale pelasi vastustajien riveissä ja vielä hyvin. Ohessa muutama otos finaalista.

Onnea Suomenmestarit 2008 -Oulunluistinseura ja Pikkuveli Sami.